top of page
  • Writer's pictureΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Η δύναμη που μας δίνουν η αγάπη και οι φίλοι


Είναι εκπληκτικό το πόσο πολύ επηρεάζει την υγεία η συναισθηματική κατάσταση. Η ψυχική κατάσταση μπορεί να είναι το λίπασμα ή το αργό δηλητήριο για τη σωματική υγεία.

Οι καλές οικογενειακές σχέσεις, η αγάπη, οι αρμονικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και οι φίλοι προσφέρουν στον άνθρωπο εφόδια για καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι το χρόνιο φθοροποιό στρες και η καταπόνηση του οργανισμού μειώνονται σε άτομα με ισχυρό οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο στήριξης. Ας κάνουμε μια ανασκόπηση ενδιαφερόντων δεδομένων που προέκυψαν από διάφορες έρευνες αναφορικά με τη δύναμη που μας δίνουν η αγάπη και η φιλία: 1. Συχνά υποτιμούμε τη δύναμη που έχει ένα χαμόγελο, μια ευγενική φράση, το να ακούμε υπομονετικά τους άλλους και μια ειλικρινής φιλοφρόνηση, τα οποία δίνουν στη ζωή μια νέα πνοή. 2. Σε πολύ έντονα ερωτευμένους ενεργοποιούνται οι ίδιες νευρικές δομές εγκεφάλου, όπως σε ναρκομανείς, και γι’ αυτό θέλουν έντονα να είναι συνεχώς με το ταίρι τους.

3. Έρευνες δείχνουν ότι, όταν ένας ασθενής νιώθει έντονη αγάπη από το σύζυγο ή τη σύζυγό του ή από άλλο άτομο που αγαπά πολύ, οι πόνοι του μειώνονται. Η αγάπη βοηθά τη δράση των φαρμάκων κατά του πόνου. 4. Η αγάπη κάνει τη ζωή καλύτερη και μακρύτερη. Οι καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους είναι εξίσου καλές για την υγεία, όπως η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Για καλύτερη αντιμετώπιση των γηρατειών, να καλλιεργούμε την αγάπη και τις καλές σχέσεις και να μη νιώθουμε απομονωμένοι.

5. Τα κατοικίδια ζώα μειώνουν το στρες στους ιδιοκτήτες τους. Η αγάπη, η αφοσίωση και η χαλάρωση, που τα ζώα δίνουν στους ιδιοκτήτες τους, αποτελούν ψυχολογική στήριξη που τους βοηθά να αντεπεξέρχονται καλύτερα στην καθημερινή καταπόνηση της ζωής.

6. Η φωνή της μητέρας από τηλέφωνο μειώνει στην κόρη της το στρες όσο και το αγκάλιασμα: Αυξάνει στο αίμα την ορμόνη της αγάπης (ωκυτοκίνη) και μειώνει ορμόνες του στρες. 7. Για τα παιδιά σας, αγάπη σημαίνει να περνάτε χρόνο μαζί τους. Μην αφήνετε το χρόνο να φεύγει, χωρίς να καλλιεργείτε τις σχέσεις σας με τα παιδιά σας.

ΠΗΓΗ: medlook.gr


bottom of page