top of page

Στην παρούσα ενότητα μπορείτε να μελετήσετε άρθρα, τα οποία έχω συγγράψει. Επίσης, σας δίνετε η δυνατότητα να διάβασετε μία συνέντευξη, την οποία έχω δώσει.

Άρθρα: ψυχολογία

Άρθρο 1

ΠΑΡΕ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΖΩΗ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Φαντάσου τον εαυτό σου σαν ένα καράβι, το οποίο έχει καπετάνιο εσένα. Η διαδρομή που έχει χαράξει ως τώρα αυτό το καράβι, είναι αυτά τα οποία έχεις ζήσει. Το σημείο όπου βρίσκεται τώρα, είναι το παρόν που ζεις και η διαδρομή που θα διανύσει είναι το μέλλον της ζωής σου, που απλώνεται μπροστά σου.

Το παρελθόν είναι η πορεία την οποία ήδη έχεις διανύσει, είναι μία πραγματικότητα, η οποία δεν αλλάζει. Μπορείς να την αναλύσεις και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου για το τι πήγε καλά σε αυτήν την πορεία για να τα χρησιμοποιήσεις ως εφόδια και τι πήγε λάθος, ώστε να δεις πώς θα αποφύγεις στο παρόν και στο μέλλον τους σκοπέλους (εμπόδια της ζωής σου) και πώς θα καταφέρεις να βγάλεις το πλοίο σου (εσένα) μέσα από τις τρικυμίες (δυσκολίες), με τις οποίες θα βρεθείς ή βρίσκεσαι αντιμέτωπος στη ζωή σου.

Αυτό το οποίο έχεις αυτήν την στιγμή δεδομένο είναι το παρόν, ως χρόνος και το πλοίο σου (τον εαυτό σου) με εσένα καπετάνιο. Αξιοποίησε, το τώρα, το παρόν! Απόλαυσε την παρούσα στιγμή το ταξίδι σου στο εδώ και τώρα παλεύοντας παράλληλα, τα όποια προβλήματα. Το τώρα φεύγει και δεν ξαναγυρίζει πίσω!

Φυσικά,  σαν καπετάνιος που είσαι επάνω στο καράβι σου, θα πρέπει να μεριμνήσεις και για τη χάραξη της πορείας σου (το μέλλον σου) και να αγωνιστείς για αυτό. Θα πρέπει να θέσεις τους στόχους σου, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της ζωής σου, ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν, γιατί νέα δεδομένα μπορεί για παράδειγμα να μπούνε στη ζωή σου.

Πώς μπορεί σε όλο αυτό το ταξίδι να σε βοηθήσει ένας Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής; Έχει την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και σχετική εργασιακή εμπειρία για να βοηθήσει τον καπετάνιο (εσένα) να ερευνήσεις την παρελθούσα πορεία σου (παρελθούσα ζωή σου), ώστε να βγάλεις τα κατάλληλα συμπεράσματα που αφορούν τόσο το θετικό σκέλος του παρελθόντος σου, που μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για το από εδώ και έπειτα, όσο και το αρνητικό σκέλος του παρελθόντος. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αρνητικά, τα οποία θα γίνουν οι άνεμοι που δε θα σου χαλάνε την πορεία του πλοίου σου (τη ζωή σου), αλλά ο ούριος άνεμος που θα σε πάει μπροστά δίχως καθυστερήσεις και προβλήματα.

Ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής θα δημιουργήσει με τον καπετάνιο (εσένα) μία ψυχοθεραπευτική σχέση, η οποία θα σου προσφέρει κατανόηση, μη κριτική, αποδοχή, εμπιστοσύνη και εχεμύθεια. Μία θεραπευτική σχέση που θα σου δώσει τη δυνατότητα να χαράξεις νέες πορείες, πορείες που βαθιά μέσα σου θέλεις, αλλά δεν μπορείς να φέρει στην επιφάνεια. Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πολύ καλύτερα το πλοίο σου (το πλοίο είσαι εσύ, δηλαδή τα συναισθήματα σου, οι σκέψεις σου, τα χαρίσματά σου, οι αδυναμίες σου κτλ.), με συνέπεια να το φροντίζεις κατάλληλα και να το πλοηγείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, η μελλοντική σου πορεία με την πραγματοποίηση όλων όσων παραθέσαμε παραπάνω, θα είναι η καλύτερη δυνατή για εσένα! Από ένα σημείο και έπειτα θα συνεχίσεις μόνος το ταξίδι της ζωής σου, δυνατός, γεμάτος ψυχικά εφόδια και γνώσεις για εσένα!

Γίνε ο καλύτερος καπετάνιος που μπορείς να γίνεις!!!

Άρθρο 2

Η ζωή είναι 

πολύχρωμη!!!

 

 

 Του Θεόδωρου Βασιλειάδη*

 


"Δώσε και τον απαραίτητο χρόνο ώστε να χαρείς τη ζωή σου!  Κάνε πράγματα που σου αρέσουν.  Σου αρέσει να κάνεις μία βόλτα κάν’την! Μη  την αναβάλλεις λέγοντας ποιος έχει τώρα όρεξη να κάνει βόλτα όταν έχει προβλήματα. Τα προβλήματα δε θα σταματήσουν ποτέ". 

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας έχει βιώσει βίαιες αλλαγές. Η προ των μνημονίων περίοδος ήταν μία περίοδος όπου ο κόσμος είχε μία σχετική ευμάρεια. Κάποιοι θα πουν ότι αυτή η ευμάρεια προέρχονταν μέσα από το πιστωτικό χρήμα που διέθεταν οι τράπεζες στον κόσμο, μέσω πιστωτικών καρτών, δανείων κτλ. Όπως και να έχει αυτή η περίοδος πέρασε. Πλέον η ανεργία έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις τράπεζες διαρκώς αυξάνουν, επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι φόροι αυξάνουν συνεχώς κτλ. 

 

Πέρα από όλο το προηγούμενο οικονομικό σκέλος, το οποίο περιέγραψα υπάρχει και ο κοινωνικό- ψυχολογικός του αντίκτυπος. Κάποιοι λένε ότι η κοινωνία μας πλέον έχει  μπει σε κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης και απόγνωσης.  Όντως τα πράγματα σήμερα είναι δύσκολα.  Όμως το ζητούμενο είναι εάν είναι μόνο μαύρα τα πράγματα γύρω μας. Εγώ πιστεύω πως όχι. Κάθε νόμισμα έχει  πάντα δύο όψεις!

Αντιμετωπίζεις προβλήματα. Κατανοητό. Όπως και η στεναχώρια, η αγωνία, ο φόβος που μπορεί να τα συνοδεύει.  Είναι λογικό να ασχοληθείς με την επίλυση αυτών των προβλημάτων ψάχνοντας για λύσεις. Σκέψου όμως ότι καθετί  αρνητικό κρύβει από πίσω και κάτι θετικό. Προσπάθησε να δεις τι θετικό μπορεί να αποκομίσεις από το εκάστοτε πρόβλημα που σου προκύπτει.  Θα αναρωτηθεί  κάποιος, τι θετικό έχει το γεγονός ότι με απελύσαν;  Με μία πρώτη οπτική έχει μόνο αρνητικά.  Όμως εάν το καλό σκεφτούμε θα δούμε ότι έχει και θετικά, τα οποία μπορεί να είναι  διαφορετικά για τον καθένα.  

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι είμαι άνεργος μου δίνει τη δυνατότητα να καθίσω και να σκεφτώ τι με ελκύει εργασιακά περισσότερο, έτσι ώστε να επαναπροσανατολιστώ αναλόγως και να στρέψω τις δυνάμεις μου προς τα εκεί.  Πόσοι άνθρωποι κάνουνε δουλειές  που στην πραγματικότητα δε τους γεμίζουν ψυχικά; Επίσης, η περίοδος που δεν εργάζομαι, μου δίνει το χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο με τους ανθρώπους που αγαπώ  και με αγαπάνε και να καταλάβω πόσο σημαντικοί είναι, ώστε στο μέλλον που θα ξανά έχω δουλειά και άρα λιγότερο χρόνο, να τον περνάω πιο ποιοτικά μαζί τους.

 

Ας φύγουμε τώρα από τη σφαίρα των προβλημάτων  και  ας δούμε τη ζωή πιο σφαιρικά. Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί, οι γείτονες, οι φίλοι κτλ . μας  λένε ότι πλέον στην μνημονική εποχή η ζωή μας  θα είναι  με τον έναν ή τον άλλον τρόπο γεμάτη αγωνία, πόνο και φόβο. Είναι έτσι; Βεβαίως και κάποιος μπορεί να χάσει τη δουλειά του, μπορεί να χάσει ένα μέρος του μισθού του ή να του συμβούν χίλια δύο άλλα άσχημα πράγματα. Όμως η ζωή έχει και την όμορφη πλευρά της!  Σκέψου τα προβλήματα σου και τις λύσεις  τους, αλλά δώσε και τον απαραίτητο χρόνο ώστε να χαρείς τη ζωή σου!  Κάνε πράγματα που σου αρέσουν.  Σου αρέσει να κάνεις μία βόλτα κάν’την! Μη  την αναβάλλεις λέγοντας ποιος έχει τώρα όρεξη να κάνει βόλτα όταν έχει προβλήματα. Τα προβλήματα δε θα σταματήσουν ποτέ. 

 

Αυτό που σταματούν όμως τέτοιες σκέψεις του τύπου άστο για αύριο,  είναι  το να κάνεις πράγματα που θα σου αρέσουν, που θα σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα! Είναι  τραγικό να ακούς ανθρώπους να σου λένε ότι θα ήθελα να ερωτευτώ, αλλά ποιος έχει όρεξη να ερωτευτεί με τόσα προβλήματα που έχουμε, είναι τραγικό για τους ίδιους αυτούς τους ανθρώπους που το λένε και το πράττουν.  Το ερώτημα είναι  ποιος χάνει από τέτοιου είδους αντιλήψεις και συμπεριφορές. Η απάντηση είναι οι ίδιοι που τις έχουν και τις εφαρμόζουν. Κερδίζουν κάτι; Η απάντηση είναι όχι. Άπλα βυθίζονται περισσότερο από όσο  θα έπρεπε στα προβλήματά τους δίχως αυτό να τους προσφέρει κάποια καλύτερη λύση για τα προβλήματά τους. Οπότε αφιέρωσε χρόνο σε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν! 

Ερωτεύσου, ασχολήσου με χόμπι, έλα πιο κοντά με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε, πρόσφερε βοήθεια στους συνανθρώπους σου που την έχουν ανάγκη κτλ. Έτσι, θα δεις σιγά σιγά ότι η ζωή σου αποκτάει άλλο νόημα. Θα βλέπεις ότι πέρα από τα μαύρο  υπάρχει και το λευκό, υπάρχει το κόκκινο, το γαλάζιο, η ζωή είναι πολύχρωμη! 

 

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η βοήθεια του Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπευτή είναι καταλυτική στο να αντιμετωπίσεις προβλήματα όπως άγχος, προβλήματα σχέσεων, κατάθλιψης κτλ. Επίσης, μπορεί οποιοσδήποτε σε συνεργασία μαζί του να δουλέψει ψυχοθεραπευτικά, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία, να βελτιωθεί ψυχικά και να αποκτήσει καλύτερες σχέσεις.

 

Θεόδωρος Βασιλειάδης είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Και δραστηροποιείται στην Αθήνα

Το τηλ του είναι το:  6997116128 και

e-mail του είναι: vasileiadis.theodoros@hotmail.gr

 

Δημοσιεύθηκε στο pinakio

 

Άρθρο 3

Να πώς θα αντιμετωπίσεις τον πόνο του χωρισμού

 

 

 

 

Του Θεόδωρου Βασιλειάδη*

 

 

Πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το χωρισμό από το έτερον τους ήμισυ, κατά τη  διάρκεια της ζωής τους. Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να ξεπεράσει υγιώς το χωρισμό του.

 

 

Κλάψτε...μιλήστε...ξεσπάστε 

 

Όταν χωρίζεις μπορεί να  αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι, ότι κάτι  βαρύ πλακώνει την καρδιά σου. Βγάλ’ το από μέσα σου! Βρες λοιπόν έμπιστους ανθρώπου με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις. Ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να σε ακούσουν και οι οποίοι θα σου προσφέρουν τον ώμο τους να κλάψεις. Αρκετές φορές αυτό που χρειάζεται πραγματικά ένας άνθρωπος όταν περνάει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, δεν είναι κάποιον ο οποίος θα το γεμίσει με συμβουλές και με προτάσεις για το πώς θα ξεπεράσει μία δύσκολη κατάσταση, αλλά κάποιον ο οποίος  απλά θα τον ακούσει πραγματικά.

 

 

Όχι στις υπερβολές και τις καταχρήσεις

Άσε τις καταχρήσεις! Πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού κάνουν καταχρήσεις όπως αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ, αύξηση του αριθμού των τσιγάρων κτλ. 

 

Βρες πιο υγιείς τρόπους να εκτονώσεις τη στεναχώρια σου. Απασχολήσου με τη γυμναστική, μίλα με  έναν έμπιστο  φίλο, πρόσφερε κοινωνική εθελοντική εργασία κτλ. 

 

 

Οι  καταχρήσεις κακό θα σου κάνουν!

 

Απόκλεισε τον/την από το facebook 

Εφόσον η απόφαση για τον χωρισμό είναι οριστική, απέφυγε όσο μπορείς την επικοινωνία γενικότερα με τον / την πρώην. Μελέτη έχει δείξει ότι άτομα,  τα οποία μπαίνουν στη σελίδα στοfacebook του/της πρώην, δυσκολεύονται περισσότερο να ξεπεράσουν το χωρισμό, από αυτούς που δεν κάνουν κάτι αντίστοιχο.

 

 

Πάρε τον χρόνο σου 

 

 

Είναι λογικό να μην αισθάνεσαι ψυχολογικά καλά εφόσον έχεις χωρίσει. Συναισθήματα πόνου, θυμού, κτλ είναι λογικά. Πάρε το χρόνο σου και πένθησε την απώλεια του /της συντρόφου σου. Όμως έχε στο νου σου ότι η ζωή δε τελειώνει εδώ, αλλά προχωράει. Νέοι σύντροφοι θα έρθουν  που ίσως να είναι και καλύτεροι από τους προηγούμενους!

 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Μην απομονώνεσαι από τις δραστηριότητες, τις οποίες κάνεις. Χώρισα δε σημαίνει ότι παρατάω ότι έκανα ως τώρα και κλείνομαι στο σπίτι. Αντίθετα συνέχισε τις δραστηριότητες τις οποίες έκανες. Η ψυχολογική κατάσταση την οποία βιώνεις λόγω του χωρισμού μπορεί να επηρεάσει για παράδειγμα την απόδοσή σου πχ, στην εργασία. Μην είσαι όμως αυστηρώς με τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και συνήθως είναι κάτι παροδικό.

 

 

Όχι αμέσως σε νέα σχέση

Τώρα που χώρισες αισθάνεσαι μοναξιά. Μη βιάζεσαι όμως να μπεις σε μία νέα σχέση. Δώσε πρώτα χρόνο στο εαυτό σου να πενθήσει το χωρισμό και όταν τον ξεπεράσεις, τότε βάλε μπρος για μία νέα σχέση. Οι σχέσεις που κάνουν οι άνθρωποι αμέσως μετά από έναν χωρισμό συνήθως έχουν άδοξο τέλος, διότι λειτουργούν ως μέσο για να ξεπεράσει απλά ο χωρισμένος την προηγούμενη σχέση του.

 

 Δεν φταις εσύ...

 

Μην μπαίνετε στη διαδικασία να κατηγορείτε τον εαυτό σας ως μοναδικά υπεύθυνο για το τέλος της σχέσης σας. Λάβετε υπόψη ότι  ένα ζευγάρι αποτελείται από δύο άτομα. Όταν επέρχεται ο χωρισμός,  λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές. Οπότε αναλάβετε μόνο το μερίδιο της ευθύνης,  το οποίο πραγματικά σας αναλογεί. Δείτε τα λάθη που κάνατε, έτσι ώστε τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να λειτουργήσουν ως οδηγός για την επόμενη σχέση σας.

 

Να είστε σίγουροι ότι ένας  Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσεις να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έναν χωρισμό.

 

 

Θεόδωρος Βασιλειάδης είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Και δραστηριοποιείται στην Αθήνα

Το τηλ του είναι το:  6997116128 και

e-mail του είναι: vasileiadis.theodoros@hotmail.gr

 

Δημοσιεύθηκε στο tro-ma-ktiko.blogspot.gr

 

Άρθρο 4

Ο Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής Θεόδωρος Βασιλειάδης παραθέτει τον οδηγό ευτυχίας για τις γιορτές

Οι γιορτές πλησιάζουν.  Πώς θα μπορέσετε να αποφύγετε την καταθλιπτική διάθεση  και το άγχος που πολλές φορές  σας καταβάλλει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Α) Όταν πλησιάζει η Πρωτοχρονιά πολλοί  μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουνε τον απολογισμό του έτους που βγαίνει. Δυστυχώς αρκετοί αυτό που κάνουν είναι να βλέπουν μόνο και  να υπερτονίζουν τα αρνητικά που τους συνέβησαν μέσα στη χρονιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ψυχική διάθεση να καταρρακώνεται. Για να μην βρεθεί κάποιος σε αυτή την θέση, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι  να εστιάσει τόσο στα θετικά που του συνέβησαν τη χρονιά που βγαίνει,  όσο και στα αρνητικά, δίχως όμως να τους δίνει μεγαλύτερη διάσταση από αυτήν που πραγματικά έχουν. Χρησιμοποιώντας μία λαϊκή ρύση  θα πω: όχι την τρίχα τριχία!

Β) Οι γιορτές αυτές συνηθίζεται να είναι και οικογενειακές . Έτσι, συγγενείς μαζεύονται για να γιορτάσουν όλοι μαζί. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια μέσα από συζητήσεις παλαιές και νέες έριδες και δυσαρέσκειες, με αποτέλεσμα η καλή διάθεση να πάει περίπατο. Σκεφτείτε όμως ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να συναντηθείτε με συγγενείς που δεν θέλετε και από την άλλη, ότι το γιορτινό τραπέζι σίγουρα δεν είναι χώρος για να προσπαθήσετε να λύσετε προβλήματα. Υπάρχει χρόνος πριν και μετά τις γιορτές, ώστε κάποιος  να προσπαθήσει να επιλύσει τέτοιου τύπου προβλήματα.

 

Γ) Δεν έχω λεφτά να αγοράσω  ακριβά δώρα, φαγητά, παιχνίδια κτλ. Αρκετοί έχουν συνδυάσει τις γιορτές με το να  πραγματοποιούν πολλά έξοδα πιστεύοντας ότι  μόνο έτσι θα περάσουν  καλά. Αυτό είναι ένας μύθος. Κάποιος μπορεί να περάσει καλά ακόμα και με λίγα. Άλλωστε την ψυχική  μας διάθεση δε την φτιάχνουν τα ακριβά δώρα, αλλά οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας,  οι οποίοι μας αγαπάν και τους αγαπάμε. Βάλτε στόχο τις γιορτές να τις περάσετε  με τους αγαπημένου σας.

Δ) Ακούς ανθρώπους να σου λένε, «τις γιορτές αγχώνομαι, διότι  πρέπει να τα προλάβω όλα».  Πρέπει να επισκεφτώ πολλούς φίλους και γνωστούς, να μαγειρέψω πολλά φαγητά, να καλέσω πολλούς στο σπίτι κτλ. Θα προλάβω; Θα τα καταφέρω;  Βάλτε ένα στοπ σε όλες αυτές τις αγχωτικές σκέψεις. Ρυθμίστε το χρόνο σας ιεραρχώντας τις προτεραιότητές σας. Αφιερώστε χρόνο για σας και τις δικές σας πραγματικές ανάγκες. Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν αρνηθείτε με σωστό τρόπο κάποιες προσκλήσεις, διότι θα θέλετε για παράδειγμα  να αφιερώσετε κάποιο από το χρόνο των γιορτών για τον εαυτό σας και τους αγαπημένου σας.

Ε) Αισθάνομαι πολύ μόνος τι να κάνω; Πολλοί άνθρωποι ειδικά την περίοδο των γιορτών αισθάνονται πιο έντονα την μοναξιά. Φέρνουν στιγμές στο μυαλό τους από παλαιότερες γιορτές όπου γιόρταζαν με την οικογένεια τους, τους φίλους. Τώρα είναι  μόνοι για διάφορους λόγους. Μην απογοητεύεστε όμως. Πάρτε την τύχη στα χέρια σας. Πάρτε την πρωτοβουλία να καλέσετε εσείς κόσμο. Οργανώστε μία γιορτή. Δείτε τις γιορτές σαν μία αρχή και ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθείτε. Προσφέρετε εθελοντικά υπηρεσίες σε χώρους όπου διαμένουν και λαμβάνουν φροντίδα ευάλωτες ομάδες. Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα και μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε κόσμο, όπως άλλους εθελοντές κτλ.

Να είστε βέβαιοι, ότι ο Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε με τον καλύτερο τρόπο προβλήματα (μοναξιάς, άγχους, καταθλιπτικής διάθεσης κτλ.), αλλά και γενικότερα να δουλέψετε με τον εαυτό σας ψυχοθεραπευτικά, ώστε να  τον γνωρίσετε καλύτερα, να  τον βελτιώσετε, τόσο αυτόν όσο και τις σχέσεις σας.

 

 

Βασιλειάδης Θεόδωρος

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

 

http://www.vasileiadis-theodoros.com/

 

Δημοσιεύθηκε στο pinakio

 

Άρθρο 5

Ο Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής Θεόδωρος Βασιλειάδης: Υπάρχουν τρόποι να αποτρέψουμε τις αυτοκτονίες...

 

 

«Το ποσοστό των μείζον καταθλιπτικών επεισοδίων  στην Ελλάδα το 2013 είναι  αυξημένο  κατά  50% σε σχέση με το 2011»

 

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών  γονιών. Αυτό δυστυχώς με τον έναν η τον άλλον τρόπο πολλές φορές  βγαίνει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών»

 

«Η ενασχόληση με την ψυχική υγεία με γεμίζει ικανοποίηση, καθώς βλέπω την πρόοδο που κάνουν οι άνθρωποι που με επισκέπτονται»

 

Του δημοσιογράφου Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 

Την στιγμή που χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες διεκδικούν τη χαμένη ευκαιρία τους στο εξωτερικό, ελάχιστοι μένουν πίσω και σε μια πυρπολημένη γη χαράζουν όνειρα και φιλοδοξούν για ένα καλύτερο αύριο, με γνώμονα τον συνάνθρωπο τους.

 

Ένας από αυτούς είναι ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Θεόδωρος Βασιλειάδης, ο οποίος μιλά στο Πινάκιο για την επιστήμη του, για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα αλλά και πως μπορούν να αποτραπούν στο μέλλον άλλες που το μνημόνιο και οι πιστοί ακόλουθοι του έχουν σπείρει...

 

Ο καταξιωμένος επιστήμονας μας μιλά και για τις οικογένειες που έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες και τα εύκολα θύματα είναι (δυστυχώς) τα παιδιά.

 

Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως η ψυχική υγεία του ανθρώπου είναι εξίσου σημαντική με την σωματική και πρέπει να είναι σε πλήρη ισορροπία.

 

Τέλος, τονίζει ότι είναι καλό όλοι να μπαίνουν στην διαδικασία της  ψυχοθεραπείας, διότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής...

 

Είστε ένας καταξιωμένος επιστήμονας και ασχολείστε με την ψυχική υγεία των συνανθρώπων σας. Πώς προέκυψε αυτό;  Και τι έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής από την εμπειρία σας; 

 

 

«Από μικρό παιδί με γοήτευε αυτός ο μαγικός κόσμο που λέγεται  ψυχή του ανθρώπου, δηλαδή τα συναισθήματα, οι τρόποι με τους  οποίους αποκτούμε  γνώση, η διαπροσωπική επικοινωνία κτλ. Παράλληλα, από μικρό με θυμάμαι να θέλω να βοηθάω τους συνανθρώπους μου, συγγενείς, φίλους, συμμαθητές  ακόμα και αγνώστους όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα. Αυτά τα δύο συνδυασμένα με οδήγησαν  στο ξεκινήσω της σπουδές μου στην ψυχολογία και μετά στο να μετεκπαιδευτώ επάνω στο γνωσιακό αναλυτικό ψυχοθεραπευτικό μοντέλο αλλά και σε άλλα μοντέλα.

 

Η ενασχόληση με την ψυχική υγεία με γεμίζει ικανοποίηση, καθώς βλέπω την πρόοδο που κάνουν οι άνθρωποι που με επισκέπτονται  ως ψυχοθεραπευτή  για ψυχολογική βοήθεια».

 

 

Ποια είναι  η σχέση σας με τους ανθρώπους  στους οποίους παρέχετε τις υπηρεσίες σας;

 

«Οι σχέσεις με τους ανθρώπους τους οποίους βοηθάω ως επαγγελματίας είναι καθαρά θεραπευτικές - επαγγελματικές, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο κώδικας δεοντολογίας των ψυχολόγων-ψυχοθεραπευτών και λειτουργώ πάντα με γνώμονα την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους θεραπευόμενούς μου».

 

Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τον καθημερινό σας αγώνα; Αν  ναι  ποιοι είναι αυτοί και πως το κάνουν;

 

«Σίγουρα υπάρχουν άτομα τόσο στο συγγενικό μου όσο και στο φιλικό μου περιβάλλον, οι οποίοι με στήριξαν και με στηρίζουν. Ένα κομμάτι της επιτυχίας μου το οφείλω και σε αυτούς. Παράλληλα στήριξη  λαμβάνω και από τους θεραπευόμενούς μου, οι οποίοι εξαιτίας της ικανοποίησης που νιώθουν μέσα από τις ποιοτικές ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες που παρέχω, συνεχίζουν να με προτιμούν και να με προτείνουν σε άλλους ανθρώπους που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη».

 

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην επαγγελματική σας  ζωή;

«Κοιτάξτε, η οικονομική κρίση έχει πλήξει και το δικό μας κλάδο.  Οι οικονομικές δυνατότητες  του κόσμου είναι πλέον  περιορισμένες, με αποτέλεσμα να προβληματίζεται για το εάν θα μπει στη διαδικασία να ξεκινήσει  ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ή όχι.

 

Φυσικά ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω όλες τις οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ασφαλιστικές εισφορές, μεγάλη φορολόγηση κτλ. 

 

Το θετικό βέβαια είναι ότι απολαμβάνω ως επαγγελματίας  την εκτίμηση των θεραπευόμενών μου, αλλά και του κόσμου ευρύτερα».

 

Ο κόσμος φοβάται να απευθυνθεί σε ψυχοθεραπευτή…το θεωρεί ακόμη ταμπού;

 

«Πλέον  πάρα πολύ  μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αποτινάξει αυτό το ταμπού. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και η τηλεόραση μέσα από εκπομπές στις οποίες συμμετείχαν και συμμετέχουν  ειδικοί ψυχικής υγείας  και έτσι ο κόσμος εξοικειώθηκε  με το χώρο της  ψυχολογίας».

 

Μήπως  η οικονομική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που δημιουργεί φοβίες στους ανθρώπους;

 

«Η οικονομική  κρίση την οποία βιώνουμε όλοι έχει εντείνει τα προβλήματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε ότι το ποσοστό των μείζον καταθλιπτικών επεισοδίων  στην Ελλάδα το 2013 είναι  αυξημένο κατά 50 % σε σχέση με το 2011».

 

Στην Ελλάδα των μνημονίων τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί εκατοντάδες αυτοκτονίες.  Κάποιες από αυτές θεωρείτε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε μια εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση;

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αύξηση στα ποσοστά των αυτοκτονιών.  Η στήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας  σε άτομα που σκέφτονται να δώσουν τέλος στη ζωή τους, μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά, ώστε  να αποτρέψει καταστάσεις αυτοχειρίας, αλλά και να βοηθήσει  το άτομο που παρουσιάζει αυτοκτονικότητα, να διαχειριστεί με λειτουργικό και μη αυτοκαταστροφικό τρόπο τα προβλήματα της ζωής του».

 

Η Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ο μισός πληθυσμός της χώρας  είναι πλέον μια απέραντη φυλακή  χωρίς διεξόδους…

 

 

«Επιτρέψτε μου να σας πω, πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Διέξοδοι υπάρχουν πάντα αρκεί να έχουμε τη διάθεση και τις ικανότητες,  ώστε να τις ψάξουμε και να τις βρούμε. Σε όλο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει πολύ ένας ειδικός ψυχικής υγείας».

 

Εκτιμάτε πως η ψυχική πίεση που αντιμετωπίζουν πολλοί  γονείς λόγω των οικονομικών  έχει αρνητική επίδραση στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους;

«Είναι γεγονός ότι  η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών  γονιών. Αυτό δυστυχώς με τον έναν η τον άλλον τρόπο πολλές φορές  βγαίνει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Για παράδειγμα το άγχος και ο πανικός που μπορεί να νιώσει ένας ο γονιός στο άκουσμα της απόλυσής του, μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι  με βίαιη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του. Οι γονείς μπορούν να βοηθηθούν πάρα πολύ από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλα αυτά τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που τους δημιουργεί η κρίση».

 

Ο  χώρος  της ψυχικής υγείας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια και αν ναι πώς;

«Έχει πληγεί λόγω του γεγονότος ότι  ο κόσμος  έχει πλέον περιορισμένους οικονομικούς πόρους με αποτέλεσμα να σκέφτεται, παρότι πολλοί  το έχουν έντονη ανάγκη, το να απευθυνθεί ή όχι σε ένα ψυχοθεραπευτή. Όσον με αφορά προσωπικά, αφουγκρασμένος την ανάγκη του κόσμου για ψυχολογική βοήθεια, καθώς η οικονομική κρίση έχει  διογκώσει τα ψυχολογικά προβλήματα, έχω προχωρήσει στη δημιουργία ενός πολύ προσιτού τιμοκαταλόγου».

 

 

Αν ήσασταν για ένα μήνα σύμβουλος του υπουργού για τα θέματα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα ποιες θα ήταν οι ενέργειες σας, αλλά και ποιες  οι προτεραιότητες σας;

 

«Κοιτάξτε, τα ασφαλιστικά ταμεία δυστυχώς δεν καλύπτουν ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες. Η ψυχική υγεία του ατόμου είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική του υγεία. Κατά συνέπεια  το πρώτο που θα πρότεινα θα ήταν η κάλυψη των  ψυχοθεραπευτικών συνεδριών μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία.  Παράλληλα, θα πρότεινα να καθιερωθεί πλέον σε μόνιμη βάση ο θεσμός του ψυχολόγου σε όλα τα σχολεία της Ελλάδα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο λείπει από την εκπαίδευση μας».

 

 

Είστε καταξιωμένος επιστήμονας και αντί να αναζητήσετε ένα καλύτερο  μέλλον στο εξωτερικό μένετε εδώ και παλεύετε. Θα σας πείτε δύο λόγια για την απόφαση σας αυτή;

«Δεν είμαι ο άνθρωπος εκείνος που στα δύσκολα το βάζει στα πόδια. Είναι γεγονός ότι  είχα τη δυνατότητα να φύγω στο εξωτερικό . Παρόλα αυτά δε το έκανα και έμεινα στην Ελλάδα για να βοηθήσω  ψυχολογικά  ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση,  γιατί άλλωστε εάν το καλοσκεφτείτε  οι επιστήμονες  που ασχολούνται με τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών όπως είναι πχ η ψυχολογία, θεωρώ ότι έχουν καθήκον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκεί όπου ο κόσμος τις έχει μεγαλύτερη ανάγκη, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα της κρίσης».

 

 Εσείς έχετε όνειρα;

 

 

«Φυσικά! Να βοηθήσω  από ψυχολογικής απόψεως όσο περισσότερους ανθρώπους  μπορώ  μέσω των γνώσεων μου και της εμπειρίας  μου ως επιστήμονας».

 

 

Φοβάστε τις ημέρες που έρχονται;

 

«Όχι. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι  όταν έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε αγαπάνε, όταν αγωνίζεσαι στη ζωή σου και ζεις με αξίες όπως είναι  η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η δημιουργικότητα,  δεν έχεις κάτι να φοβάσαι για το μέλλον».

 

 

Αν μπορούσατε να στείλετε ένα μήνυμα στους κυβερνόντες ποιο θα ήταν αυτό;

 

«Χαράξτε την πολιτική σας με γνώμονα τον άνθρωπο»!

 

 

Κατάγεστε από την Αλεξανδρούπολη … Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πόλη;

«Είναι αλήθεια ότι είμαι από τη Αλεξανδρούπολη και έζησα εκεί μέχρι τα είκοσί μου. Είναι μία πόλη την οποία λατρεύω και με την πρώτη ευκαιρία που μου δίνεται την επισκέπτομαι».

 

 

Θα ζούσατε μόνιμα σε αυτήν;

 

 

«Πλέον όχι, διότι έχω στήσει  τη ζωή μου στην Αθήνα τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό, με τρόπο που είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.  Άρα δε βλέπω το λόγο γιατί να επιστρέψω στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που σου παρέχει η Αλεξανδρούπολη  σε τομείς όπως η εργασία, τα χόμπι, το φυσικό περιβάλλον κτλ είναι υποδεέστερες αυτών που παρέχει η Αθήνα».

 

 

Τέλος, εκτιμάτε πως πρέπει όλοι να περάσουμε από τον γραφείο  κάποιου ψυχοθεραπευτή;

«Όσοι δυσκολεύονται στη καθημερινότητα τους να διαχειριστούν διάφορα προβλήματα πχ. διαπροσωπικά, όσοι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη κτλ.  πρέπει να επισκεφτούν έναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα αναλάβει να τους βοηθήσει. Όμως θεωρώ ότι είναι καλό όλοι να μπαίνουν στην διαδικασία της  ψυχοθεραπείας, διότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής, γνωρίζουμε πράγματα για τον εαυτό μας θετικά ή αρνητικά τα οποία πιθανόν δεν έχουμε καν αντιληφθεί και αναλόγως τα διαχειριζόμαστε, μαθαίνουμε να γινόμαστε πιο λειτουργικοί και μπορούμε να ανακαλύψουμε το  τι είναι αυτό τελικά  που θέλουμε πραγματικά από τη ζωή μας». 

 

 

Δημοσιεύθηκε στο tro-ma-ktiko.blogspot.gr

bottom of page