top of page
  • Writer's pictureΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

9 Μύθοι και Αλήθειες για την Ψυχοθεραπεία (Mέρος Πρώτο)


Δυστυχώς, η ψυχοθεραπεία εξακολουθεί να παραμένει ένα θέμα γεμάτο «μυστήριο» για πολύ κόσμο και υπάρχουν ακόμη πολλοί «μύθοι» που εξακολουθούν να τη συνοδεύουν. Το πρόβλημα; Αυτές οι παρεξηγήσεις μπορεί να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να ζητήσουν βοήθεια, να βελτιώσουν τη ζωή τους και προσδίδουν κακή φήμη σε μία πολύτιμη διεργασία.

Ο Ryan Howes, Ph.D, Kλινικός Ψυχολόγος, αποκαλύπτει την πραγματικότητα πίσω από εννιά μύθους σχετικά με τη ψυχοθεραπεία και τους ψυχολόγους, που δυσκολεύονται να αποτινάξουν από επάνω τους.

1. Μύθος: Η ψυχοθεραπεία είναι για τα άτομα με «σοβαρά» θέματα.

Αλήθεια: Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πρέπει να διαγνωσθούν με μια ψυχολογική διαταραχή ή να βρεθούν σε βαθύ αδιέξοδο, προκειμένου να αναζητήσουν θεραπεία. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ζευγάρια, για παράδειγμα, περιμένουν περίπου έξι χρόνια πριν από τη λήψη βοήθειας. Η αναμονή αυτή επιδεινώνει τα προβλήματα και δυσκολεύει τα ζευγάρια να τα επιλύσουν, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δει κανείς ένα ψυχολόγο. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, το 27% των ενηλίκων προσήλθαν σε ψυχολόγο κάθε έτος τα τελευταία 10 χρόνια, 30 εκατομμύρια εκ των οποίων, προχώρησαν σε ψυχοθεραπεία.

«Οι άνθρωποι πηγαίνουν στην ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, σχέσεων, άγχους, πένθους για να καταλάβουν ποιοι είναι και να μάθουν να ζουν τη ζωή στο έπακρο», δήλωσε ο Howes. «Δεν υπάρχει καμία ντροπή να θέλουν μια καλύτερη ζωή».

2. Μύθος: Οι ψυχολόγοι είναι όλοι μοντέρνοι τύποι, χαρούμενοι, καλοσυνάτοι, αντιμετωπίζοντας με μία ελαφριά προσέγγιση τα προβλήματα των θεραπευόμενων.

Αλήθεια: Σύμφωνα με τον Howes, «οι περισσότεροι ψυχολόγοι είναι ενθαρρυντικοί, με ενσυναίσθηση, καθώς ορισμένα μοντέλα θεραπείας τονίζουν αυτή τη θερμή υποστήριξη περισσότερο από άλλα, αλλά σίγουρα δεν λειτουργούν όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις με αυτόν τον τρόπο. Οι ψυχολόγοι αμφισβητούν επίσης και εκπαιδεύουν τους πελάτες. Η ‘ελαφριά’ θεραπευτική προσέγγιση, είναι καλή για την τηλεόραση, αλλά δεν είναι η σωστή ψυχοθεραπεία».

3. Μύθος: Η ψυχολόγοι ενδιαφέρονται μόνο για τα λεφτά.

Αλήθεια: Αν οι ψυχολόγοι ήθελαν μόνο χρήματα, θα είχαν επιλέξει κάποια άλλη καριέρα. Όπως το έθεσε ο Howes, «εάν οι ψυχολόγοι ήθελαν χρήματα, θα είχαν πάει σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων ή στη Νομική, αντί της Ψυχολογίας». Και προσθέτει: «Οι ψυχολόγοι που ευδοκιμούν σε αυτή τη δουλειά, έχουν έναν βαθύ σεβασμό για την ανθρωπότητα και δεν καθοδηγούνται από τα χρήματα».

4. Μύθος: Η ψυχοθεραπεία είναι κοινή λογική.

Αλήθεια: Συχνά ακούμε ότι η ψυχοθεραπεία δεν έχει νόημα, διότι το μόνο που κάνουν οι ψυχολόγοι είναι ένα αναμάσημα της κοινής γνώσης. Αλλά, σύμφωνα με τον Howes, «Η κοινή λογική μπορεί να είναι η σοφία που ισχύει για όλους, αλλά η ψυχοθεραπεία δίνει τη διορατικότητα, η οποία είναι μία σοφία μοναδική για εσάς».

Περιγράφει τη ψυχοθεραπεία ως ένα μάθημα πανεπιστημίου, στο οποίο ο θεραπευόμενος, είναι ο μόνος φοιτητής που το παρακολουθεί. «Η ψυχοθεραπεία θα σας δώσει μία βάση να επικεντρωθείτε μόνο σε σας, με την παράλληλη υποστήριξη ενός εκπαιδευμένου εμπειρογνώμονα, ο οποίος εργάζεται για να κατανοήσει και να σας καθοδηγήσει για να επιτύχετε τους στόχους σας».

Πηγή: psychcentral


bottom of page