top of page
Writer's pictureΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις θανάσιμες επιπτώσεις της απιστίας στη ψυχική αλλά και σωματική υγεία του


Όταν κάποιος μαθαίνει πως ο σύντροφός του τον απάτησε, τα πρώτα αισθήματα που βιώνει είναι αυτά του θυμού, της αναστάτωσης και της σύγχυσης. Η ερώτηση που τριβολίζει το μυαλό του είναι μία: Τι έκανα λάθος;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το να κάνουμε αυτή την ερώτηση στον εαυτό μας μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο κακό στην υγεία μας από όσο νομίζουμε, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο, εξέτασαν 232 φοιτητές που είχαν βιώσει απιστία από τους συντρόφους τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, με το μέσο χρονικό διάστημα σχέσης να είναι 1.76 χρόνια. Στόχος της έρευνας ήταν να ανακαλύψουν πώς επηρεάστηκε η συμπεριφορά και η ψυχική υγεία των φοιτητών από την απιστία.

«Αυτό το θέμα μας ενδιέφερε για δύο λόγους», λέει η επικεφαλής της έρευνας, M. Rosie Shrout στο PsyPost. «Πρώτον, γνωρίζουμε πως η απιστία είναι ένα από τα πιο οδυνηρά και καταστροφικά συμβάντα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια. Το άτομο που απατήθηκε αντιμετωπίζει έντονη συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία μετά την απιστία. Θέλαμε λοιπόν να μάθουμε αν αυτή η συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία τους ωθεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές υγείας, όπως σεξ χωρίς προστασία, χρήση ναρκωτικών ουσιών, κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αποστροφή για αυτό».

«Επίσης μας ενδιέφερε το κατά πόσο η αντίληψη πως έφταιγαν εκείνοι έπαιξε ρόλο στη ψυχολογική τους δυσφορία και τις επικίνδυνες συμπεριφορές τους», προσθέτει. «Τα άτομα που απατήθηκα κατηγόρησαν τους συντρόφους τους για απιστία ή μήπως κατηγόρησαν τους εαυτούς τους; Μήπως οι φταίχτες επηρεάζουν την ψυχολογική δυσφορία των απατημένων και την εμπλοκή τους σε επικίνδυνες συμπεριφορές;».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι: «οι αρνητικές εκτιμήσεις (η ευθύνη πέφτει στο σύντροφο που απάτησε, η ευθύνη πέφτει στον ίδιο τον απατημένο, συνήθης αιτιώδης απόδοση) είχαν έμμεσες επιπτώσεις σε συμπεριφορές που επηρεάζουν τη σωματική υγεία μέσω της ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, άγχος, σύγχυση)».

Σύμφωνα με την έρευνα, αν κάποιος είναι θύμα απιστίας αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά του, τον τρόπο που βλέπει τις σχέσεις και την απιστία και φυσικά, την ικανότητά του να εμπιστεύεται τους άλλους.

Κάποιοι άνθρωποι, βέβαια, επηρεάζονται περισσότερο από άλλους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αυτοί που υποφέρουν από μεγαλύτερη ψυχολογική δυσφορία αφού απατηθούν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να στραφούν στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καθώς και να αναπτύξουν διαταραχές στη διατροφή τους ή να αρχίσουν να γυμνάζονται σε ακραίο βαθμό.

«Φαίνεται πως το να πέσεις θύμα απιστίας δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη ψυχική σου υγεία αλλά αυξάνει και το ρίσκο για εμφάνιση επικίνδυνων συμπεριφορών», λέει η Shrout.

«Ανακαλύψαμε επίσης πως οι άνθρωποι που κατηγορούν τον εαυτό τους για την απιστία του συντρόφου τους, νιώθοντας πως ήταν δικό τους λάθος ή πως θα μπορούσαν να το είχαν αποτρέψει, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τέτοιες συμπεριφορές».

Παρότι οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι σχετικά με το τι προκαλεί αυτή την αντίληψη, η Shrout υποθέτει πως οφείλεται σε κατεστραμμένη αυτοπεποίθηση, χαμηλές αντιστάσεις σε επικίνδυνες συμπεριφορές ή ακόμη και σε αντίποινα απέναντι στον άπιστο σύντροφο.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης πως οι άνθρωποι που κατηγόρησαν τον άπιστο σύντροφο και όχι τους εαυτούς τους, είχαν μικρότερο ρίσκο εμφάνισης επικίνδυνων συμπεριφορών και αυτό εντοπίστηκε κυρίως στους άντρες παρά στις γυναίκες.

«Αυτή η διαφυλική διαφορά είναι συνεπής με παλιότερες έρευνες που έδειχναν πως οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερη σύγχυση όταν πέφτουν θύματα απιστίας», λέει η Shrout. «Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες δίνουν συνήθως μεγαλύτερη σημασία στη σχέση τους, θεωρώντας πως καθορίζει τον εαυτό τους και την ταυτότητά τους».

«Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που έχουν απατηθεί μπορεί να έχουν φτωχότερη ψυχική υγεία και να εμφανίζουν βλαβερές, επικίνδυνες συμπεριφορές, ακριβώς επειδή η εικόνα που είχαν για τον εαυτό τους καταστράφηκε», συμπληρώνει η Shrout.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν γύρω στα 20, πράγμα που σημαίνει πως τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός πως, ανεξαρτήτως ηλικίας, αν ο/η σύντροφός σας σάς απατήσει, το λάθος είναι δικό τους, όχι δικό σας.


bottom of page