Μια ειλικρινής απάντηση σε μια ερώτηση που μας «πετάει» ξαφνικά ο συνομιλητής μας δεν είναι πάντα ό,τι πιο εύκολο. Νέα αμερικανική μελέτη όμως, υποστηρίζει ότι τα πράγματα γίνονται τελικά ευκολότερα μέσω… γραπτών μηνυμάτων.
Ειδικοί του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι στις απαντήσεις μας μέσω sms τείνουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς συγκριτικά με εκείνες που δίνουμε στην κατά πρόσωπο επικοινωνία μας με άλλους. Ο λόγος για τον οποίο μάλλον συμβαίνει αυτό, είναι γιατί ο χρόνος εντός του οποίου μπορούμε να δώσουμε την απάντησή μας είναι μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να μπορούμε να επεξεργαστούμε το περιεχόμενό της.
«Πρόκειται για εκπληκτικά ευρήματα, καθώς μέχρι τώρα πιστεύαμε πως η επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων δεν περιείχε τόσο ευαίσθητες πληροφορίες λόγω του ότι δημιουργούσαν ένα οπτικό αρχείο ερωταπαντήσεων που κάποιος άλλος θα μπορούσε να διαβάσει στο κινητό μας» εξηγεί ο γνωσιακός ψυχολόγος δρ Φρεντ Κόνραντ.
«Πιστεύουμε ότι ο λόγος για τον οποίο τείνουμε να δίνουμε πιο ακριβείς απαντήσεις μέσω sms, είναι γιατί δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πίεση του χρόνου που υπάρχει π.χ. όταν συνομιλούμε με κάποιον στο τηλέφωνο» συμπληρώνει ο ειδικός.
Πείραμα μέσω iPhone
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 600 κάτοχοι κινητών iPhone. Στόχος των ερευνητών ήταν να δουν κατά πόσο οι απαντήσεις των εθελοντών στην ίδια ερώτηση διαφοροποιούνταν λόγω συγκεκριμένων παραγόντων (π.χ. αν η ερώτηση τους γινόταν προφορικά ή μέσω sms, αν ένας άνθρωπος ή ένας υπολογιστής τους υπέβαλε την ερώτηση) και αν το περιβάλλον επηρέαζε την απάντησή τους (η παρουσία άλλων ατόμων στον ίδιο χώρο, παράλληλες δραστηριότητες κ.ά.).
«Καθαρές» απαντήσεις
Η ερώτηση «Πόσο συχνά γυμνάζεσαι την εβδομάδα;» ήταν μεταξύ εκείνων που κατά τους ειδικούς απαντήθηκαν από τους συμμετέχοντες με μεγαλύτερη ειλικρίνεια μέσω sms, παρά προφορικά.
Οι ερωτήσεις «Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, πόσες ταινίες παρακολουθήσατε;» και «Πόσα τραγούδια έχετε στο iPhone σας;» πάλι, ήταν μεταξύ εκείνων που απαντήθηκαν με τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι ερωτηθέντες δηλαδή, δεν έτειναν να παρουσιάζουν διαφορετικούς αριθμούς από εκείνους που ίσχυαν πραγματικά για να ωραιοποιήσουν την εικόνα τους.
«Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της ανάλυσης των αποτελεσμάτων» αναφέρει ο ερευνητής δρ Ντέιβιντ Σόμπερ. «Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι τα smsπεριορίζουν την τάση του ερωτηθέντος να αποκρύπτει την αλήθεια ή να παρουσιάζει μια εξιδανικευμένη εικόνα μέσω των απαντήσεών του».
Μπορεί η αστυνομία να μην ακολουθήσει ποτέ την εν λόγω μέθοδο για τις ανακρίσεις υπόπτων, ωστόσο στο πλαίσιο των φιλικών ή προσωπικών μας σχέσεων, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έτσι ίσως λάβουμε πιο ειλικρινείς απαντήσεις από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, γύρω από «φλέγοντα» θέματα.
ΠΗΓΗ: tovima.gr