Στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις μπαίνουν οι υποψήφιοι και εμείς, με τη βοήθεια ψυχολόγου, συλλέξαμε χρήσιμες συμβουλές για την…απώθηση του στρες και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, η ψυχολόγος και υποψήφια δρ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δήμητρα Παπαστεργίου επισημαίνει:
«Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο. Οι υποψήφιοι τις τελευταίες ώρες πριν μπουν στις αίθουσες για να διαγωνιστούν πρέπει να επικεντρωθούν μόνο σε λίγα θέματα της ύλης τους. Αυτά που μπορεί να τους μπερδεύουν για παράδειγμα. Να μην προσπαθήσουν να κάνουν επανάληψη σε μεγάλο όγκο της ύλης».
Πριν φύγουν από το σπίτι , οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πάρει ένα καλό σπιτικό πρωινό. Να αποφύγουν οτιδήποτε από έξω, μία στο εκατομμύριο μπορεί να είναι χαλασμένο. Ας μην το ρισκάρουν την ημέρα της εξέτασης.
Μακρυά από τοξικά άτομα!
Στο προαύλιο και στην αίθουσα μέχρι να έρθουν τα θέματα, οι υποψήφιοι πρέπει να αποφύγουν τα…τοξικά άτομα! «Συμμαθητές που είναι οι ίδιοι πολύ αγχωμένοι και μιλάνε συνεχώς για θέματα που μπορεί να μην τα ξέρουν, είναι απαισιόδοξοι κλπ πρέπει να αποφεύγονται. Οι μαθητές να απομακρύνονται από τέτοια άτομα», λέει η κ. Παπαστεργίου.
Μέσα στην αίθουσα οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό, στυλό, ρολόι και ένα…γλυκάκι! Σε συνθήκες στρες θα βοηθήσει να ξεμπλοκάρει ο εγκέφαλος! Το ρολόι θα βοηθήσει ώστε ο διαγωνιζόμενος να ελέγχει πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή του ανά πάσα στιγμή. Υπολογίζεται ότι για κάθε θέμα απαιτούνται περίπου 45 λεπτά.
«Ωστόσο αν μια άσκηση ή ένα υπο-ερώτημα σας δυσκολέψει και ο χρόνος περνάει, αφήστε το. Προχωρήστε στα υπόλοιπα και το βλέπετε πάλι στο τέλος. Επίσης, αν κανείς τελειώσει νωρίτερα από τις τρεις ώρες, ας μη βιαστεί να παραδώσει το γραπτό. Να καθίσει με ηρεμία να κάνει μια ανάγνωση των ερωτημάτων και των απαντήσεων που έχει δώσει, για να διαπιστώσει μην τυχόν ξέχασε κάποιο υπό ερώτημα. Ακόμη, ο μεγάλος ενθουσιασμός του υποψηφίου όταν πάρει θέματα που θεωρεί βατά και εύκολα ενέχει τον κίνδυνο να παραλείψει να απαντήσει σε κάποιο υποερώτημα», συμβουλεύει η ψυχολόγος Δήμητρα Παπαστεργίου.
Με μια όμορφη εικόνα στο μυαλό…
Αν μέσα στην αίθουσα, την ώρα της εξέτασης, ο υποψήφιος αρχίσει να αγχώνεται, πχ έχει δύσπνοια , αρχίσει να ιδρώνει, να έχει ταχυκαρδία κλπ υπάρχει τρόπος να διώξει το άγχος ή τουλάχιστον να το μειώσει. Κάθε μαθητής καλό είναι από πριν να έχει σκεφτεί μια όμορφη εικόνα, κάτι που τον χαλαρώνει, του αρέσει, τον κάνει να αισθάνεται όμορφα. «Την ώρα του στρες να φέρει στο μυαλό του αυτή την εικόνα και ταυτόχρονα να κάνει αναπνοές. Αν ένας μαθητής δεν αποδώσει όπως θα ήθελε στο πρώτο μάθημα, να μην απογοητευτεί. Ακολουθούν κι άλλα μαθήματα , από τα οποία μπορεί να συγκεντρώσει τις μονάδες και να έχει εν τέλει επιτυχία» τονίζει η κ. Παπαστεργίου.
Αχ αυτοί οι γονείς!
Σύνηθες στην Ελλάδα είναι, οι γονείς, μιλώντας για την προσπάθεια των παιδιών τους, να χρησιμοποιούν το α πρόσωπο πληθυντικού, δηλαδή το «εμείς». Π.χ εμείς διαβάσαμε, εμείς θα δώσουμε εξετάσεις κλπ. Συγκινητικό, μεν, που το βιώνουν τόσο στενά και κοντά στα παιδιά τους, ιδιαιτέρως στρεσογόνο δε, λένε οι ειδικοί. Όποτε με διακριτικότητα οι γονείς ας συμπαρίστανται στα τέκνα τους και…προσοχή να μην περιμένουν τα παιδιά τους έξω από το εξεταστικό κέντρο. Θα τελειώσουν και θα επιστρέψουν στο σπίτι. Υπομονή!
ΠΗΓΗ; ΕΡΤ