top of page
  • Writer's pictureΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Απιστία: Τα οφέλη της θεραπείας ζεύγους!


«Γιατί να πάω εγώ σε σύμβουλο σχέσεων; Εσύ είχες την παράλληλη σχέση, εσύ να κάνεις την $%^%$ θεραπεία!».

Σκέφτεστε τον εαυτό σας να λέει κάτι τέτοιο αν ο άπιστος σύντροφός σας, σας προτείνει να πάτε σε σύμβουλο γάμου για να δείτε αν μπορεί να σωθεί η σχέση σας; Στην τελική γιατί να πάτε εσείς; Εσείς δεν απατήσατε…

Όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν μια μονογαμική σχέση κλονίζεται,όπως για παράδειγμα από την απιστία, είναι και οι δύο σύντροφοι συνυπεύθυνοι.Μπορεί να μην είστε εσείς αυτός που έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να απιστήσει, αλλά υπήρχαν σίγουρα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την ερωτική σας ζωή και το δέσιμο στη σχέση σας , πολύ πριν προκύψει ο παράλληλος δεσμός. Είτε επιλέξατε να αγνοήσετε αυτά τα σημάδια, ή δεν τα βλέπατε σε σημείο να μην αντιλαμβάνεστε πως η σχέση σας δεν είναι υγιής.

Για να το διαχωρίσουμε, υπάρχουν κάποιοι σύντροφοι που διατηρούν παράλληλους δεσμούς, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες του συντρόφου τους να αναθερμάνουν τη σχέση. Παρ’όλα αυτά, τέτοιοι άνθρωποι είναι σχετικά πιο σπάνιοι και σ’αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε περισσότερο σε σχέσεις που έδειξαν σημάδια κρίσης πριν ο ένας απιστήσει.

Ένας «παράνομος» δεσμός είναι μια από τις μεγαλύτερες προδοσίες που μπορούμε να υποστούμε. Αλλά αν σκοπεύετε να δουλέψετε πάνω στη σχέση σας, η διαδικασία μπορεί να σας μεταμορφώσει, να σας αλλάξει και τους δύο προς το καλύτερο – ακόμα και στη περίπτωση που επιλέξετε να πάρετε χωριστούς δρόμους στο τέλος.Υποσυνείδητα επιλέγουμε το/τη σύντροφο που θα δεσμευτούμε επειδή υπάρχει κάτι για τον καθένα μας να μάθει από αυτόν/ή. Έτσι λοιπόν υπενθυμίζω στα ζευγάρια ότι αν αποδεσμευτούν από τη σχέση χωρίς να έχουν μάθει αυτό που χρειάζεται να μάθουν, είναι καταδικασμένα να επαναλάβουν τα ίδια λάθη στην επόμενη σχέση τους… και σε κάθε σχέση μετά απ’αυτήν μέχρι στο τέλος να εμπεδώσουν αυτά τα μαθήματα.

Αυτό που κρατάει μια σχέση υγιή είναι η συναισθηματική και ψυχολογική σύνδεση των συντρόφων. Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψουμε μια υγιή σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι η ικανότητα να μοιράζονται τις ενδότερες ελπίδες τους, τους φόβους, τα όνειρα και τις απογοητεύσεις τους, χωρίς να φοβούνται την απόρριψη, την κριτική, την τιμωρία ή την κατηγορία. Αν αυτή η ποιότητα είναι δυνατή μεταξύ τους και ρέει και από τις δύο κατευθύνσεις, τότε η πιθανότητα μιας παράλληλης σχέσης είναι μηδαμινή.

Η συμβολή του πιο «αθώου» συντρόφου στην απιστία του άλλου, είναι μεγαλύτερη απ’ότι μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μιλάει καθόλου όταν η προσωπική σχέση έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και δεν παραδέχεται ότι αυτή χρειάζεται σοβαρή βοήθεια.Γι’αυτό χρειάζονται τρείς για μία παράλληλη σχέση. Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία να βάλουμε τα ζευγάρια της θεραπείας στην εικόνα αυτή και να τους διδάξουμε πώς να επικοινωνούν με υγιείς τρόπους.

Μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι ότι δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας να έχουν δεξιότητες στις σχέσεις καθώς μεγαλώνουν. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η ζωή σας αν είχατε πάρει μαθήματα για τις σχέσεις πριν ξεκινήσετε να βγαίνετε με κάποιον. Προφανώς δεν είχατε μια τέτοιου είδους εκπαίδευση καθώς μεγαλώνατε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά, και η συμβουλευτική ζευγαριών είναι ένας τρόπος για να μάθετε.

Η διαδικασία θεραπείας είναι διαφορετική για κάθε ζευγάρι, αλλά παρακάτω μπορείτε να δείτε τι θα πρέπει να περιμένετε :

  • Ο καθένας θα πρέπει να εκφράζει τα παράπονά του και το πως έχει πληγωθεί από τον άλλο,παρουσία θεραπευτή. Ο θεραπευτής θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο καθένας σας καταλαβαίνει και ακούει τον άλλον.

  • Απ’τη στιγμή που ο καθένας σας έχει κατανοήσει τις πληγές του άλλου, τότε μπορέιτε να προχωρήσετε στο να ανακαλύψετε τι πήγε στραβά. Θα συζητήσετε τις απόψεις σας και θα τους δώσετε ισάξια βαρύτητα.

  • Όταν τα συμβάντα και τα γεγονότα έχουν πλήρως κατανοηθεί , μπορείτε να ξεκινήσετε να κοιτάξετε βαθύτερα για να κατανοήσετε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές δυναμικές που παίξανε ρόλο στο να δημιουργηθεί ο παράλληλος δεσμός.

  • Τέλος, θα ξεκινήσετε την διαδικασία να μάθετε νέους, πιο υγιείς τρόπους να σχετίζεστε και να ενισχύετε την αίσθηση της σύνδεσής σας και της προσωπικής σας οικειότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες φορές, ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, κάποια ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν. Αλλά ακόμα και αν αυτή η απόφαση είναι οριστική, κάθε άτομο τείνει να αισθάνεται σχετικά καλά με αυτό, εξ’αιτίας της δουλειάς που έγινε από κοινού για να καταλήξουν εκεί. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία αυτο-αναζήτησης, ο καθένας σας θα έχει την ευκαιρία να πάρει τα μαθήματα που θα έπρεπε να είχατε μάθει ο ένας από τον άλλο. Αυτό από μόνο του, είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα και πρέπει και οι δύο να αισθάνεστε όμορφα γι’αυτό, είτε είστε μαζί είτε χωριστά.

Αν όντως τελικά χωρίσετε, θα έχετε και οι δύο σημαντικές πιθανότητες να δημιουργήσετε μια επόμενη επιτυχημένη σχέση. Αυτή είναι η ελπίδα μου για κάθε ζευγάρι που με βλέπει και που ζητάει τις συμβουλές μου για τη σχέση του : να μάθουν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο επίγνωσης- και επομένως σε μια μεγαλύτερη ικανότητα να αγαπούν, να έχουν στενές σχέσεις και πάνω απ’όλα υγιείς.


bottom of page