top of page
Writer's pictureΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Παγκύπρια έρευνα για ψυχολογική επιβάρυνση της πανδημίας και των μέτρων

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου επεξεργάστηκε έρευνα με στόχο την καταγραφή και κωδικοποίηση της ψυχολογικής επίδρασης της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού και πρόληψης για την αντιμετώπιση του COVID-19 στο γενικό πληθυσμό της Κύπρου.




Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ της 11ης και 17ης μέρας  μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων από την Κυπριακή κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας στην χώρα μας. Η μελέτη αποσκοπεί στην εκτίμηση της συχνότητας συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης στην έξαρση της πανδημίας και στον εντοπισμό παραμέτρων που συμβάλλουν στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων.


Παράλληλα, αποσκοπεί στον προσδιορισμό παραγόντων που έχουν προστατευτικό χαρακτήρα. Πέραν από την κατανόηση των φαινομένων αυτών, οι πληροφορίες μπορεί να καθοδηγήσουν στην δημιουργία μηχανισμών στήριξης εντός της κοινότητας τόσο στην παρούσα φάση της πανδημίας, αλλά και να προετοιμάσουν το σύστημα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναμένεται να παρουσιαστούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας μετά την άρση των αυστηρών μέτρων.


Η  παρούσα ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως η ποιότητα ζωής των Κυπρίων πολιτών επηρεάστηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των αυστηρών μέτρων. Εντούτοις,  ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων μπόρεσε να προσαρμοστεί και να διατηρήσει καλή ποιότητα ζωής.  Στην παρούσα μελέτη, 16.8% δήλωσαν ιστορικό καταθλιπτικής ή αγχώδους διαταραχής πριν την πανδημία, ποσοστό που συνάδει και με την διεθνή βιβλιογραφία και που προδιάθεσε για ψηλά συμπτώματα και στην παρούσα έρευνα.


Ένα μεγάλο ποσοστό όμως του δείγματος χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό δήλωσε ήπια συμπτώματα άγχους (41%) και κατάθλιψης (48.1%) κατά την διάρκεια της μελέτης, ενώ μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δήλωσε μέτρια έως σοβαρή συμπτωματολογία άγχους (23%) και κατάθλιψης (9.3%), δεδομένο που ξεπερνά τα αναμενόμενα ποσοστά του γενικού πληθυσμού σε συμβατικές συνθήκες διαβίωσης. Επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν το φύλο, οι ανησυχίες για οικονομικά προβλήματα και η μοναχική διαβίωση. 


Τα αποτελέσματα μπορούν να καθοδηγήσουν το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την δημιουργία προγραμμάτων στην ευρύτερη κοινότητα, με στόχο την σωστή διαχείριση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία για να διασφαλιστεί, η έγκαιρη αντιμετώπισή τους και η πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων ψυχικής υγείας. 


ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Kommentare


bottom of page