Περίπου το 1/5 των ενηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία βίωσε ήπια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης φέτος τον Ιούνιο, αριθμός σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με την περίοδο πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής η αύξηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη για τα άτομα ηλικίας 16 έως 34, όπου το ποσοστό αυτών που βίωσαν συμπτώματα κατάθλιψης τον Ιούνιο έφτασε στο 1/3, ενώ πριν από την πανδημία ήταν μόλις 1/9.
«Οι νέοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είδαν να έρχονται στις ζωές του τα πάνω κάτω λόγω της πανδημίας», δηλώνει στους Financial Times o Τομ Μάντερς, του ιδρύματος πνευματικής υγείας YoungMinds. «Σχεδόν κάθε νέος άνθρωπος υποχρεώθηκε να προσαρμοστεί σε δραματικές αλλαγές σχετικά με την εκπαίδευση ή την εργασία του, τη ρουτίνα του και τη ζωή στο σπίτι. Πολλοί είχαν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική απομόνωση, το άγχος, την απώλεια ενός σταθερού πλαισίου και τους φόβους για το μέλλον τους».
Οι γυναίκες
Η κατάθλιψη έπληξε σοβαρά τις γυναίκες. Το 25% αυτών ανέφερε συμπτώματα κατάθλιψης τον Ιούνιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών δεν ξεπέρασε το 10%.
«Οι νεαρής ηλικίας ενήλικες γένους θηλυκού, που δεν μπορούσαν να αντέξουν ένα μη προγραμματισμένο έξοδο, ήταν οι πιο ευάλωτες στο παρουσιάσουν κατάθλιψη αυτήν την περίοδο», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Τιμ Βίζαρντ.
Τα οικονομικά άγχη συνέβαλαν στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας. Μέλη νοικοκυριών που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν με έναν μη προγραμματισμένο λογαριασμό ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους ζουν σε νοικοκυριά που μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.
Όμοια ευρήματα και στις ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Bloomberg, τα εθνικά ποσοστά άγχους τριπλασιάστηκαν στο δεύτερο τετράμηνο, καθώς από το 8.1% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, εκτοξεύτηκε στο 25,5%, ενώ η κατάθλιψη σχεδόν τετραπλασιάστηκε.
Όπως και καθετί στον κοροναϊό, η επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων ήταν άνιση. Προσβλήθηκαν από τον ιό περισσότερο οι φτωχοί απ’ ό,τι οι πλούσιοι, και περισσότερο οι μη λευκοί απ’ ό,τι οι λευκοί. Αντίστοιχα οι ζωές και η επαγγελματική πορεία ορισμένων γενεών, κυρίως των Millenials, χτυπήθηκαν περισσότερο από άλλες.
Και στις ΗΠΑ, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο ψυχολογικά έχουν πληγεί οι νέοι.
Οι μεγαλύτεροι τους είχαν ήδη, πριν τον κορονοϊό, προλάβει να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε σχέση με την εργασία τους, την ρουτίνα τους και τις προσωπικές τους σχέσεις.
Στις πιο νεαρές ηλικίες όμως, που όλα αυτά είναι υπό συνεχείς αλλαγές και διαμόρφωση, η πανδημία και όσα έφερε σε κοινωνικό επίπεδο υπήρξε πιο «σκληρή».
πηγή: Το Βήμα
Comentários